2018 m. gegužės 16 d., trečiadienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Egiptas: faraonas Salahas ir kompanija


„Liverpool“ žvaigždė Mohammedas Salahas žaidžia įspūdingą sezoną. Nuo jo sugebėjimų priklausys ir tai, kaip toli Egiptas nužingsniuos pasaulio čempionate.


FIFA reitingas: 30 vieta

Varžovai grupės turnyre: Rusija, Saudo Arabija, Urugvajus

Pastarieji pasaulio čempionatai

Į 2006 m. Čempionatą Egiptą mėgino išvesti legendinis Italijos futbolininkas Marco Tardelli. Komanda demonstravo itin prastą gynybą ir nors iškovojo penkias pergales per 10 rungtynių, sugebėjo pralaimėti Libijai ar sužaisti lygiosiomis su Beninu. Tad į priekį praleistas Darmblio Kaulo Krantas ir Kamerūnas, o italui reikėjo ieškotis naujo darbo.

Po ketverių metų komandai dirigavo vietos specialistas Hassanas Shehata. Nors atranka prasidėjo nuo lygiųjų su Zambija ir pralaimėjimo Alžyrui, vėliau pavyzdinę gynybą demonstravusi komanda daugiau nesėkmių nepatyrė. Tačiau Alžyras turėjo identišką taškų skaičių bei praleistų ir įmuštų įvarčių santykį, bei kitus rodiklius, pagal kuriuos nustatomas grupės nugalėtojas, tad papildomos rungtynės surengtos neutralioje teritorijoje, o čia laimėjo Alžyras. Kilo masiniai neramumai ir įtampa tarp šalių.

Amerikiečio Bobo Bradley treniruoti egiptiečiai puikiai pradėjo atranką į 2014 metų pasaulio čempionatą, tačiau paskutiniame atrankos etape burtai juos suvedė su Gana. Jau pirmos rungtynės pralaimėtos 1:6, tad kuklaus revanšo namie 2:1 nepakako.

Kelias į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą Komandą treniruojantis patyręs argentinietis Hectoras Cuperis turėjo kuo džiaugtis. Vienintelis pralaimėjimas patirtas Ugandoje, Gana pralenkta net šešiais taškais, o rinktinė į pasaulio elitą grįžta po 28 metų pertraukos.

Prognozuojama sudėtis


Žaidėjų klubai

1. „Al Taawoun“ (Saudo Arabija)
2. „Al Fateh“ (Saudo Arabija)
3. „West Bromwich Albion“
4. „West Bromwich Albion“
5. „Al Ahly“ (Egiptas)
6. „Stoke City“
7. „Zamalek“ (Egiptas)
8. Londono „Arsenal“
9. „Liverpool“
10. KuPS (Suomija)
11. „Braga“

Daug žvaigždžių Egiptas neturi, tad visos akys kryps į „Premier“ lygos klubams priklausančius žaidėjus ir visų pirma į vieną individualiai stipriausių pasaulio futbolininkų – M. Salahą.


Treneris. Hectoras Cuperis.


62 metų argentinietis visą futbolininko karjerą praleido gimtojoje šalyje. Ją baigęs 1992 m., ilsėjosi vos vieną sezoną ir stojo prie „Huracan“ vairo. Čia ir „Lanus“ klube jis praleido po du sezonus, su pastaruoju laimėjo antrą prestiškiausią žemyno klubinį turnyrą. 1997 m. išvyko treniruoti „Mallorca“ klubo. Per du sezonus čia pasiektas UEFA Taurių laimėtojų taurės finalas, Karaliaus taurės finalas, iškovota Ispanijos supertaurė, „La Liga“ užimta trečioji vieta. Nelaimėlio finaluose šleifą H. Cuperis persinešė ir į „Valenciaׅ“, su kuria dvejus metus iš eilės pasiekė Čempionų lygos finalą, bet abu kartus dvikovos buvo pralaimėtos. Kiek daugiau negu dvejus metus treniravo Milano „Inter“, čia paskutiniame 2001-02 metų sezono mače komandai iš rankų išslydo nacionalinio čempionato auksas, po metų pavyko pasiekti Čempionų lygos pusfinalį. 2004 m. antrą karto stojo prie „Mallorca“ vairo, tačiau nesėkmingai, trumpai ir blankiai dirbo ir su Sevilijos „Real Betis“ bei „Parma“. Per beveik 1,5 metų Gruzijos rinktinės trenerio poste H. Cuperis neiškovojo nė vienos pergalės. Kiek sėkmingiau 2009-11 m. pavyko dirbti Salonikų „Aris“ klube, kurį jis kartą išvedė į UEFA Europos lygos atkrintamąsias varžybas ir pralaimėjo dar vieną finalą – šalies taurės. Ispanų Santandero „Racing“ ir turkų „Ordusporbei“ Jungtinių Arabų Emyratų „Al Wasl“ klubuose kalnų nuversti taip pat nepavyko. Egiptui vadovauja nuo 2015 m. kovo.

Žvaigždė. Mohamedas Salahas. 


25 metų krašto puolėjas yra vienas labiausiai šį sezoną patobulėjusių futbolininkų pasaulyje. Nuo 14 metų jis priklausė „El Mokawloon“ klubui. Klube debiutavęs 2010 m., jis per trumpą laiką tapo starto sudėties žaidėju. 2012 m. sezonas buvo sustabdytas dėl nelaimės Port Saido stadione, tad oficialių rungtynių stygius lėmė draugiškus mačus užsienyje. Egipto U-23 komanda susitiko su „Basel“ klubu, M. Salahas rungtynėse žibėjo, o balandį buvo paskelbta apie perėjimą į šį šveicarų klubą. Per 1,5 sezono Šveicarijoje egiptietis tapo šalies čempionu ir netruko įsitvirtinti starto sudėtyje. 2013-14 m. sezono Čempionų lygos burtai „Basel“ suvedė su Londono „Chelsea“. Šveicarai laimėjo abejas rungtynes, o M. Salahas aikštėje žibėjo. „Aristokratai“ nelaukdami vasaros jau žiemos transferų lango metu įsigijo egiptietį už 11 milijonų svarų. Metai Londone buvo blankūs – per 13 rungtynių įmušti du įvarčiai, tad 2014 m. žiemą M. Salahas buvo išnuomotas į „Fiorentina“. Italijoje jis greitai sužibo ir Toskanos ekipa dėjo visas pastangas, kad išpirktų egiptiečio kontraktą, tačiau pasiūlymą futbolininkas atmetė ir buvo išnuomotas „Roma“ klubui, kuris po pirmo sezono už 15 milijonų eurų M. Salahą išpirko. Buvo dėl ko, nes jis buvo rezultatyviausias klubo žaidėjas su 15 įvarčių, po metų skaičius išaugo iki 19. Praėjusią vasarą už 42 milijonus eurų egiptietį išpirko „Liverpool“, kur muša daug įvarčių ir yra aiškus klubo lyderis, tapo geriausiu ir rezultatyviausiu  „Premier“ lygos futbolininku, komandą išvedė į Čempionų lygos finalą. Į nacionalinę rinktinę M. Salahas kviečiamas nuo 2011 m. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą