2018 m. gegužės 23 d., trečiadienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Urugvajus: veteranų ir jaunimo lydinys


Prieš aštuonerius metus Pasaulio čempionate Urugvajų į priekį vedė Diego Forlanas. Tuomet jauni jo pagalbininkai Edinsonas Cavani ir Luisas Suarezas dabar jau brandžios žvaigždės, o pagalbos bus sulaukta ir iš naujos kartos.


FIFA reitingas17 vieta

Varžovai grupės turnyre: Rusija, Saudo Arabija, Egiptas

Pastarieji čempionatai. 

Į 2006 m. pasaulio čempionatą rinktinę išvesti mėgino Juanas Ramonas Carrasco. Po to, kai namie triuškinančiai pralaimėta Venesuelai, jį pakeitė Jorge Fossati. Nors per 10 vėliau sekusių turų iškovotos vos dvi pergalės, tačiau sėkmingas atrankos finišas, kai įveikta Kolumbija, Argentina ir iškovotos lygiosios su Ekvadoru, leido pakilti iki 5 vietos. Papildomoje atrankoje laukė akistata su Australija, kuriai pralaimėta tik po 11 metrų baudinių serijos.

Po ketverių metų rinktinei jau vadovavo Oscaras Tabarezas. Vėl tik dėl sėkmingos ciklo pabaigos pavyko užimti 5 vietą, tačiau šį kartą sėkmingiau susiklostė papildoma atranka – bendru rezultatu 2:1 įveikta Kosta Rika. Čempionatą Urugvajus pradėjo nuo nulinių lygiųjų su Prancūzija, vėliau rinktinė įveikė PAR ir Meksiką bei užtikrintai laimėjo grupės varžybas. Aštuntfinalyje po Luiso Suarezo įvarčių krito Pietų Korėja, ketvirtfinalyje po to paties L. Suarezo „Dievo rankos“ ir 11 metrų baudinių serijos – Gana ir tik pusfinalyje Urugvajų sustabdė Nyderlandai. Bronzinio mačo laimėti nepavyko, bet Diego Forlanas tapo geriausiu pirmenybių žaidėju.

Atrankoje į 2014 m. pasaulio čempionatą Urugvajus trečią kartą iš eilės liko penktoje vietoje, šį kartą vien dėl prastesnio įvarčių santykio į ketvirtą vietą praleido Ekvadorą. Šį kartą papildomoje atrankoje bendru rezultatu 5:0 įveikta Jordanija. Pasaulio čempionate Urugvajus pateko į mirtininkų grupę ir kovas pradėjo šaltu dušu – Kosta Rikai pralaimėta 1:3. Sunki pergalė 2:1 rungtynėse prieš Angliją atgaivino viltis patekti į kitą etapą, o 81 minutę Diego Godino Italijai įmuštas įvartis atnešė antrą vietą grupėje. Visgi, labai blankiai čempionate žaidusio Urugvajaus kelią aštuntfinalyje užbaigė Kolumbija.

Kelias į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą. Šį kartą Urugvajus papildomų atrankos rungtynių išvengė ir savo zonoje užėmė antrą vietą – iškart po Brazilijos.

Prognozuojama sudėtis


Žaidėjų klubai

1. Stambulo „Galatasaray“
2. „Porto“
3. Madrido „Atletico“
4. Madrido „Atletico“
5. Romos „Lazio“
6. Montevidėjo „Penarol“ (Urugvajus)
7. La Korunjos „Deportivo“
8. Milano „Inter“
9. Buenos Airių „Boca Juniors“
10. „Paris Saint Germain“
11. „Barcelona“


Treneris. Oscaras Tabarezas. 


71 metų trenerio karjera tęsiasi jau ketvirtą dešimtmetį. 1980-1983 m. pirmoji jo darbovietė buvo „Bella Vista“ klubas. 1983-88 m. jis du kartus trumpai treniravo Urugvajaus U-20 rinktinę ir dirbo su trimis klubais. Su „Penarol“ jis laimėjo ir „Copa Libertadores“ taurę 1987 m. Po metų perėmė nacionalinės rinktinės vairą, Su ja O. Tabarezas užėmė antrą vietą žemyno čempionate ir pateko į 1990 m. pasaulio čempionato aštuntfinalį. 1991-93 m. treniravo „Boca Juniors“, tapo Argentinos čempionu. Po dviejų gana sėkmingų sezonų „Cagliari“, jis sulaukė „Milan“ pasiūlymo, bet karjera truko vos kelis mėnesius. Vėliau gana nesėkmingai dirbo „Oviedo“ ir „Cagliari“ klubuose. 2001-02 m. dirbo keliuose Argentinos klubuose, nuo 2006 m. vadovauja Urugvajus rinktinei.

Žvaigždė. Luisas Suarezas


31 metų puolėjas prieš 17 metų pakliuvo į Montevidėjaus „Nacional“ akiratį. Po dvejų metų klubo akademijoje, sulaukė šanso pagrindinėje komandoje. Dar žaisdamas už jaunimo komandą jis gavo raudoną kortelę už smūgį galva teisėju, kartą buvo naktį prigautas neblaivus. Jau per pirmą savo sezoną klube jis įmušė 12 įvarčių, tapo šalies čempionu ir už 0,8 milijonų eurų persikėlė į „Groningen“. Šiame klube jis neužtruko, po sezono, per kurį įmušė 13 įvarčių, 2007 m. vasarą persikėlė į Amsterdamo „Ajax“ už 7,5 milijono eurų. Per 3,5 sezono Amsterdame L. Suarezas įmušė 111 įvarčių ir kartą tapo Nyderlandų čempionu. 2011 m. sausį už 23 milijonus svarų persikėlė į „Liverpool“. Nors trofėjų požiūriu laikotarpis nebuvo komandai vaisingas – iškovota tik lygos taurė, bet L. Suarezas įmušė 82 įvarčius, paskutinį sezoną klube laimėjo Auksinį batelį ir įsivylė į rasizmo skandalą. 2014 m. liepą už 65 milijonus svarų perėjo į „Barcelona“, bet debiuto laukti reikėjo dėl diskvalifikacijos už įkandimą Giorgio Chiellini pasaulio čempionate. Visgi, tai bene paskutinis didelis skandalas futbolininko karjeroje ir į jį prožektoriai nukrypsta tik dėl futbolo. Katalonijos klube jis tris kartus laimėjo Ispanijos čempionatą ir kartą Čempionų lygą. Nacionalinėje rinktinėje žaidžia nuo 2007 m.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą