2018 m. gegužės 29 d., antradienis

Finalinis 2017/18 metų Europos futbolo klubų TOP 20: „Valencia“ sugrįžimas


Visi klubinio futbolo trofėjai jau išdalinti – Europoje karaliavo Ispanijos klubai, o visus nacionalinius čempionatus laimėjo išankstiniai favoritai. Tad laikas skelbti finalinį sezono geriausių klubų dvidešimtuką. Pirmuose skliaustuose nurodoma vieta, kurią klubas užėmė prieš mėnesį, antruose – prieš metus.


1. (1) (7) „Manchester City“ 262 tšk.


Vertinant sezoną ko gero liks kartėlis dėl nesėkmingo žaidimo Čempionų lygoje. Tačiau namų fronte demonstruotas beprecedentis dominavimas, tad šį sezoną galima vertinti kaip istorinę sėkmę.

2. (2) (1) „Barcelona“ 207 tšk.
Be abejo, košmaras Romoje futbolininkams sapnuosis dar ilgai. Bet namų fronte Madrido klubai tik rijo katalonų sukeltas dulkes.

3. (3) (3) Miuncheno „Bayern“ 204,5 tšk.
Carlo Ancelotti greiutai buvo parodytos durys, galbūt tai ir išgelbėjo sezoną. Juppo Heynckeso patirties užteko dominavimui namų fronte, bet Europa parodė, jog spragų žaidime yra daug.

4. (5) (8) „Liverpool“ 179 tšk.
„Raudonieji“ turbūt būtų aukščiau ir reitinge, ir „Premier“ lygoje, jeigu ne įspūdingas žygis Europoje, kuris pergrupavo prioritetus. Sezonas tikrai įspūdingas, o Jurgenas Kloppas pagaliau tikrai sugrąžino savo komandą į elitą.

5. (4) (10) „Paris Saint Germain“ (PSG) 178 tšk.
Nors Unai Emery buvo parodytos durys, PSG dominavo „Ligue1“, o Čempionų lygoje iškrito tik prieš būsimus čempionus. Sezonas neblogas, bet savininkų kantrybė ima sekti – Europoje iš komandos norima daugiau.

6. (6) (16) „Manchester United“ 167 tšk.
„Raudonieji velniai“ demonstravo nuobodoką, bet efektyvų futbolą. Sidabras Anglijoje yra geras pasiekimas, o Europą komanda norės pamiršti kuo greičiau.

7. (8) (13) Turino „Juventus“ 162 tšk.
Nors iškovotas eilinis čempionų titulas, Massimiliano Allegri atrodo išsisėmęs – sudėtis vasarą sustiprėjo, bet žaidimo kokybė nepagerėjo. Visgi, jo era dar nesibaigė.

8. (7) (2) „Tottenham Hotspur“ 161 tšk.
Komanda žais Čempionų lygoje, o Europoje pralaimėta prieš Italijos čempionus. Lyg ir viskas atrodytų gerai, bet vargu ar galima sakyti, kad Mauricio Pochettino iš komandos išspaudė viską, ką galėjo.

9. (9) (5) Madrido „Real“ 161 tšk.
Laimėtas trečias iš eilės Čempionų lygos titulas greitai privertė klubo sirgalius pamiršti, koks klaikus šis sezonas buvo Ispanijoje. Trenerio kėdė irgi turbūt saugi, bet jeigu nebus rimtų permainų sudėtyje, klubo gali leisti labai skausmingas nusileidimas ant žemės.

10.  (11) (11) „Napoli“ 146 tšk.
Taip arti Italijos aukso komanda nebuvo jau seniai. O jis išslydo visų pirma dėl psichologijos. Tad sezoną galima vertinti vidutiniškai – Europa buvo aukojama dėl itališkos svajonės.

11. (10) (9) Madrido „Atletico“ 143 tšk.
Europinis fiasko buvo labai netikėtas – iki šiol „Atletico“ buvo vienas stabiliausių klubų Europoje. Visgi, Europos lygos trofėjus į lentyną nugulė. Ispanijoje pavyko aplenkti „Real“, bet rimčiau į kovą dėl aukso įsijungti nepavyko.

12. (13) (24) „Lyon“ 131 tšk.
Svarbiausia yra tai, kad įtemptoje kovoje išplėštas kelialapis į Čempionų lygą, o klube vėl atsiskleidė jaunų talentų. Tad sezonas puikus.

13. (15) (6) „Monaco“ 128 tšk.
Logiška, kad sezonas buvo silpnesnis. Po tokio lyderių išpardavimo lengva nebuvo. Kaip pereinamajam periodui, rezultatai yra puikūs, o kiti metai turėtų būti dar geresni ir ypač tikėtina, kad stabilesni.

14. (12) (4) Londono „Chelsea“ 125 tšk.
Treneris nesutarė su vadovybe, rezultatai buvo nestabilūs ir kitą sezoną „aristokratų“ Čempionų lygoje nepamatysim. Galbūt dar anksti vertinti, bet „Chelsea“ kaip superklubo statusas atrodo, kad ima svyruoti.

15. (14) (25) Romos „Lazio“ 121 tšk.
Paskutiniame ture praleista proga patekti į Čempionų lygą. Tai buvo istorinis šansas – įspūdingą šio sezono sudėtį išsaugoti bus labai sunku.

16. (17) (27) „Marseille“ 121 tšk.
Į Čempionų lygą patekti nepavyko. Bet po ilgesnio laiko, žaidimo kokybė buvo gera, o braižas simpatiškas. Klubo laukia gera ateitis.

17. (16) (55) „Valencia“ 120,5 tšk.
Atgimimo sezonas. Kai nemažą dalį sezono klubas lenkia Madrido „Real“, skųstis nėra kuo. „Šikšnosparniai“ galėtų pretenduoti į metų pažangos vardą Europos futbole, jeigu toks apdovanojimas egzistuotų.

18. (15) (26) Milano „Inter“ 120 tšk.
Pavyko grįžti į Čempionų lygą. Nelengvai, paskutinėmis paskutinio turo minutėmis. Bet norint, jog joje būtų ką veikti, reikia žengti nemažą žingsnį į priekį.

19. (19) (14) „Roma“ 118 tšk.
Sezonas istorinis vien dėl Čempionų lygos pusfinalio. Komanda demonstravo įspūdingą kovingumą, nors rezultatai Italijoje galėjo būti ir geresni.

20. (21) (12) Londono „Arsenal“
Tai buvo vienas blogiausių sezonų Arseno Wengero eroje. Todėl geras ženklas, kad ji baigėsi. Šie metai parodė, kad klubui reikia labai rimto supurtymo, jog grįžtų į viršūnę.

Lietuvių klubai

30. (34) (40) „Rennes“ 74 tšk.
Edvinas Gertmonas laiką leido ant suolo, bet jo komanda žaidė įspūdingą sezoną ir nusileido tik keturiems klubams, kovojusiems dėl vietos Čempionų lygoje.

46. (36) (44) Genujos „Sampdoria“ 52 tšk.
Titas Krapikas galimybių pademonstruoti sugebėjimus neturėjo. Nors didžiąją sezono dalį komanda laikėsi gana aukštose pozicijose, nesėkminga sezono pabaiga juos nubloškė į 10 vietą.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą