2018 m. gegužės 21 d., pirmadienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Portugalija: sieks nutraukti nesėkmių seriją


Prieš dvejus metus netikėtai Europos čempionais tapę portugalai pastaruosius du pasaulio čempionatus norėtų pamiršti. Tačiau naujoji futbolo karta, kurią vis dar veda Cristiano Ronaldo, gali sukurti naują istoriją. 


FIFA reitingas: 3 vieta.

Varžovai grupės turnyre: Ispanija, Marokas, Iranas

Pastarieji čempionatai. 

Atrankoje į 2006 metų pasaulio futbolo čempionatą rinktinei vadovavo brazilas Luisas Felipe Scolari. Su juo portugalai užtikrintai įveikė atranką. Čempionato grupės varžybose komanda taškų neprarado, nors žaidimas ir nebuvo įspūdingas. Aštuntfinalyje po garsiojo „Niurnbergo mūšio“, kai arbitras pagerino pasaulio čempionatuose parodytų kortelių rekordą, įveikti Nyderlandai. Ketvirtfinalio rungtynės buvo ne mažiau skandalingos – Cristiano Ronaldo iš teisėjų išsireikalavo raudonos kortelės Waynui Rooney ir Anglija buvo parklupdyta po 11 metrų baudinių serijos. Tuo portugalų žygis ir baigėsi – Prancūzija pusfinalyje ir Vokietija bronziniame mače buvo pajėgesnės.

Į 2010 metų pasaulio futbolo čempionato atranką komandą vedė žmogus, kurį seras Alexas Fergusonas yra pavadinęs geriausiu visų laikų savo asistentu – Carlosas Queirozas. Kelią į PAR Portugalija prasiskynė sunkiai – užėmė antrą vietą grupėje po Danijos, minimaliai pralenkė Švediją, o papildomose rungtynėse du kartus sunkiai įveikė Bosniją ir Hercegoviną. Per patį čempionatą Portugalijai pavyko įmušti vos viename mače iš  keturių (rungtynėse su Šiaurės Korėja 7 įvarčius) ir aštuntfinalyje nusileidusi Ispanijai rinktinė vyko namo.

Į 2014 metų Pasaulio čempionatą Brazilijoje Paulo Bento auklėtiniams jau tradiciškai teko brautis per papildomas atrankos rungtynes, nes grupėje sėkmingiau žaidė rusai. Čia Portugalijos laukė Švedija. Dvikovose, paženklintose Cristiano Ronaldo ir Zlatano Ibrahimovičiaus šou triumfavo portugalai. Per patį čempionatą blankiai rungtyniavę portugalai įveikė tik Ganą ir praleidę į priekį JAV bei Vokietiją iškrito jau po grupės varžybų.

Kelias į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą. Fernando Santoso auklėtiniai pralaimėjo pirmą atrankos mačą Šviecarijai, tačiau vėliau iškovojo 9 pergales iš eilės ir paskutiniame ture atsirevanšavę šveicarams iškovojo kelialapį į Rusiją.

Prognozuojama sudėtis


Žaidėjų klubai

1. Lisabonos „Sporting“
2. Dortmundo „Borussia“
3. Stambulo „Besiktas“
4. „Dalian Yifang“ (Kinija)
5. „Southampton“
6. „West Ham“
7. Lisabonos „Sporting“
8. „Monaco“
9.  Lisabonos „Sporting“
10. Madrido „Real“
11. „Milan“


Treneris. Fernando Santosas. 


Visą trenerio karjerą praleido Portugalijoje ir Graikijoje. Pirmoji darbovietė — „Estoril“ klubas, kuriame jis praleido ir didžiąją žaidėjo karjeros dalį. Šį klubą treneris išvedė į aukščiausią Portugalijos divizioną. Po 6 metų „Estoril“, portugalas perėmė Amadoros „Estrelos“ vairą. Sėkmingas darbas ten patraukė „Porto“ dėmesį ir 1998 metais F. Santosas ėmėsi darbo su legendiniu Portugalijos klubu. Jau pirmą savo sezoną čia jis laimėjo šalies pirmenybes, kitais metais išvedė „Porto“ į Čempionų lygos ketvirtfinalį. 2001–2006 metais jis dirbo Graikijos klubuose ir Lisabonos „Sporting“. Pirmą sezoną Eladoje su Atėnų AEK buvo labai arti aukso Graikijos čempionate, 2004–2006 šiame klube jis du sezonus iš eilės iškovojo medalius. Tuo tarpu karjera Atėnų „Panathinaikos“ ir Lisabonos „Sporting“ jam visiškai nesusiklostė. 2006–2007 metų sezone su Lisabonos „Benfica“ liko trečias Portugalijoje ir po nesėkmingo naujo sezono starto buvo atleistas. Nuo 2007 metų tris sezonus treniravo Salonikų PAOK ir per šį laiką iškovojo Graikijos čempionato sidabrą. Nuo 2010 ketverius metus praleido Graikijos rinktinėje, su kuria pasiekė EURO 2012 ketvirtfinalį ir Pasaulio čempionato aštuntfinalį. Per pasaulio čempionatą F. Santosas įrodė, kad Graikija, turėjusi gynybinio stiliaus rinktinės reputaciją gali žaisti gražų futbolą. 63 metų treneris 2014 metų rudenį perėmė Portugalijos rinktinės vairą, prieš du metus tapo Europos čempionu. 

Žvaigždė Cristiano Ronaldo. 


33 metų futbolininko kolekcijoje 4 „Auksiniai bateliai“, 5 „Auksiniai kamuoliai“, keturis kartus laimėta Čempionų lyga, tris kartus Anglijos „Premier“ lyga ir du kartus Ispanijos „Primera“. Su rinktine – EURO 2016. Vienas iš dviejų geriausių pasaulio futbolininkų savo kelią į šlovę pradėjo gimtosios Madeiros salos klubų jaunimo komandose. 12 metų persikėlė į Lisabonos „Sporting“ akademiją. Klubo pagrindinėje komandoje debiutavo būdamas vos 17 metų ir jau debiutiniame mače įmušė du įvarčius. Po sezono persikėlė į „Manchester United“, kur praleido 6 įspūdingus sezonus. 2009 metų vasarą tapo brangiausiu žaidėju futbolo istorijoje, kai persikėlė į Madrido „Real“. Greitas, turintis puikų smūgį ir mokantis nepriekaištingai išnaudoti sukurtas progas C. Ronaldo silpnų vietų praktiškai neturi.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą