2018 m. gegužės 3 d., ketvirtadienis

Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Belgija. Viltys vėl duš?

Jau ne vieneri metai pasaulis kalba apie auksinę Belgijos rinktinės kartą. Nors komandos lyderiai jau brandūs futbolininkai, toliau negu į Pasaulio ar Europos čempionatų ketvirtfinalius, jie dar nėra nukeliavę. Ar šiemet dar kartą bus neišsipildžiusių vilčių čempionatas?


FIFA reitingas: 5 vieta

Varžovai grupės turnyre: Panama, Tunisas Anglija.

Pastarieji pasaulio čempionatai

Atrankoje į 2006 metų Pasaulio futbolo čempionatą Belgija liko 4-a grupėje. Laimėti pavyko tik prieš San Mariną ir Bosniją ir Hercegoviną. Net Lietuva belgams buvo per kietas riešutas, nors keliais taškais mūsų komandą Belgija ir pralenkė. Komandai cikle vadovavęs Aime Anthuenis savo postą po blankaus ciklo paliko.

2010 metų Pasaulio čempionato atranka vėl buvo nusivylimas. Iškovotos vos trys pergalės – po kartą parklupdyta Armėnija, Turkija ir Estija. Ciklo viduryje trenerį Rene Vandereyckeną pakeitė Franky Vercauterenas. Visgi, jo karjera užtruko tik 5 mačus, iš kurių 4 Belgija pralaimėjo ir savo postą teko užleisti legendiniam olandui Dickui Advocaatui, kuris vadovavo komandai per paskutines dvejas ciklo rungtynes, tačiau rezultatai ženkliai nepagerėjo.

Į 2014 metų Pasaulio čempionato atranką rinktinę vedė legendinis Belgijos futbolininkas Marcas Wilmotsas. Rinktinė nepralaimėjo nė vienų rungtynių ir užtikrintai už savo nugaros paliko Kroatiją ir Serbiją. Prieš čempionatą lūkesčiai buvo dideli. Tačiau daug ką nuvylė blankus Belgijos žaidimas, nors rezultatai ir buvo geri. Visos pergalės grupės turnyre buvo sunkiai išvargtos, nors varžovai nebuvo įspūdingi – Alžyras, Rusija ir Pietų Korėja. Aštuntfinalyje po pratęsimo buvo įveikta JAV komanda, ketvirtfinalyje belgų žygį sustabdė Argentina.

Kelias į 2018 m. Pasaulio futbolo čempionatą. Atrankoje komandą treniravo ispanas Roberto Martinezas. Komanda labai užtikrintai iškovojo kelialapį į čempionatą, vienintelė komanda, kuri iš belgų atėmė du taškus, buvo Graikija. Pagal atrankoje įmuštus įvarčius visoje zonoje Belgijai prilygo tik Vokietija.

Prognozuojama sudėtis


Žaidėjų klubai

1. Londono „Chelsea“
2. „Tottenham Hotspur“
3. „Tottenham Hotspur“
4. „Barcelona“
5. „Paris Saint Germain“
6. „Dalian Yifang“ (Kinija)
7. Londono „Chelsea“
8. „Manchester City“
9. „Manchester United“
10. „Napoli“
11. Dortmundo „Borussia“

Visos komandos grandys labai žvaigždėtos, tačiau atranka parodė, jog puolime belgai yra sėkmingesni, negu gindamiesi, o ir R. Martinezas visada labiau garsėjo kaip atakuojančio, o ne gynybinio futbolo propaguotojas. 

Treneris. Roberto Martinezas. 


44 metų ispanas didžiąją žaidėjo karjeros dalį praleido Britų salyne, todėl čia praleido ir visą trenerio karjerą iki pat Belgijos rinktinės pasiūlymo. Žaidėjo karjerą jis baigė 2006-07 m., o jau kitą sezoną treniravo tuomet trečio Anglijos diviziono „Swansea City“ klubą. Per dvejus metus klubas pasiekė antrą šalies lygą, o R. Martinezas padėjo pamatus tolesnei komandos sėkmei. 2009 m. jis tapo „Wigan“ strategu. Per ketverius metus šiame klube ispanas labiau garsėjo gražiu komandos stiliumi, o ne pergalėmis. 2012-13 metų sezone „Wigan“ netgi iškrito į žemesnę lygą, tačiau iškovojo FA Taurę. Tačiau R. Martinezas į žemesnį divizioną neiškeliavo, o perėmė Liverpulio „Everton“ vairą. Pirmą sezoną šiame klube R. Martinezaas baigė penktoje vietoje, tačiau antrą sezoną „irisai“ liko 11-i, o trečio sezono pabaigos treneris jau nesulaukė – buvo atleistas. 2016 metų rugpjūtį stojo prie Belgijos rinktinės vairo.

Žvaigždė. Kevinas de Bruyne. 


26 metų atakuojantis saugas jau būdamas 8 metų prisijungė prie „Gent“ klubo akademijos. Visgi po šešerių metų jį persiviliojo „Genk“. Pagrindinėje šio klubo sudėtyje K. De Bruyne debiutavo jau beveik sulaukęs pilnametystės. Nuo antro savo sezono klube belgas įsitvirtino starto sudėtyje, o 2012 m. sausį buvo parduotas Londono „Chelsea“. Čia šansų žaisti sulaukė nedaug, buvo nuomojamas Brėmeno „Werderׅ“. 2014 metų žiemą jis perėjo į „Wolfsburg“ klubą. Per 1,5 metų laikotarpį klube, K. De Bruyne įrodė savo, kaip aukščiausio lygio atakuojančio saugo reputaciją, o „Wolfsburg“ tapo Vokietijos vicečempionu. 2015 metų rugpjūtį jis persikėlė į „Manchester City“, kuriam atstovauja iki šiol yra aiškus klubo lyderis. Aukščiausio lygio kūrėjas visų pirma yra vertinamas dėl juvelyrinių perdavimų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą