2018 m. gegužės 22 d., antradienis

2018 m. Pasaulio futbolo čempionato dalyvių pristatymas. Prancūzija: Ar karta taps auksine?


Dabartinė Prancūzijos futbolo rinktinės karta yra geriausia nuo titulus šlavusios 1998-2000  m. kartos. Iki aukso nedaug trūko prieš dvejus metus vykusiame Europos čempionate, o dabar prancūzai vėl turės progą įrodyti, kad riba tik dangus.


FIFA reitingas7 vieta

Varžovai grupės turnyre: Australija, Peru, Danija

Pastarieji čempionatai. 2006 metų pasaulio futbolo čempionatas Raymondo Domenecho auklėtiniams priminė pasaką. Nors komanda lėtai įsibėgėjo ir grupės varžybose įveikė tik Togo rinktinę bei liko antra po Šveicarijos, bet atkrintamosiose varžybose įgijo puikią sportinę formą ir pakeliui į finalą eliminavo Ispanijos, Brazilijos ir Portugalijos rinktines. Po Zinedine‘o Zidane‘o įmušto 11 metrų baudinio Prancūzija pirmavo ir finale, tačiau Italija rezultatą išlygino ir triumfavo po 11 metrų baudinių serijos. Po čempionato karjerą baigė turbūt geriausias visų laikų Prancūzijos futbolininkas Z. Zidane‘as ir dar keli jo kartos lyderiai.

2010 metų pasaulio futbolo čempionatas virto vienu iš gėdingiausių Prancūzijos futbolo istorijoje. Jau atrankoje „Galijos gaidžiai“ buvo priversti žaisti papildomas rungtynes, kuriose Airiją įveikė tik po to, kai Thierry Henry ranka perdavė kamuolį baudos aikštelėje lemiamą įvartį įmušusiam Williamui Gallas. Per čempionatą rinktinės atmosfera buvo tragiška, vienu metu komanda buvo užsibarikadavusi autobuse, kad į jį negalėtų patekti komandos treneris R. Domenechas, kurį po čempionato šalies žiniasklaida pakrikštijo blogiausiu rinktinės treneriu nuo Liudviko XVI laikų, nors jis rinktinei vadovavo ir sidabriniame 2006 metų čempionate. Vienintelį tašką Prancūzija iškovojo po nulinių lygiųjų su Urugvajumi.

Prieš Pasaulio čempionato Brazilijoje atranką prie komandos vairo stojo Didier Deschampsas. Atrankos grupėje Prancūzija nusileido Ispanijai. Papildomos atrankos rungtynėse Kijeve 0:2 pralaimėjo Ukrainai ir atsidūrė ant bedugnės krašto, tačiau pergalė namie 3:0 atvėrė kelią į Braziliją. Čia Prancūzija demonstravo fantastišką atakuojantį futbolą, užtikrintai laimėjo grupės varžybas, aštuntfinalyje po sunkios kovos parklupdė Nigeriją, tačiau ketvirtfinalyje nusileido būsimai pasaulio čempionei Vokietijai 0:1.

Kelias į 2018 m. pasaulio futbolo čempionatą. Atrankoje pagrindinė prancūzų problema buvo gana neefektyvus puolimas, tačiau geros gynybos dėka komanda užtikrintai laimėjo grupės varžybas. Vienintelis pralaimėjimas patirtas Švedijoje, kai skandinavai pergalė išplėšė jau per teisėjo pridėtą laiką. Tačiau tiek švedai, tiek olandai pralenkti nesunkiai.

Prognozuojama sudėtis 


Žaidėjų klubai

1. „Tottenham Hotspur“
2. „Manchester City“
3. Madrido „Real“
4. „Barcelona“
5. „Monaco“
6. „Monaco“
7. Londono „Chelsea“
8. Miuncheno „Bayern“
9. „Paris Saint Germain“
10. Londono „Chelsea“
11. Madrido „Atletico“

Treneris. Didier Deschampsas



49 metų buvęs Prancūzijos rinktinės kapitonas 2001 metais po sezono „Valencia“ klube baigė karjerą ir jau tų pačių metų rudenį stojo prie „AS Monaco“ vairo. Jaunas treneris jau po poros sezonų laimėjo Prancūzijos lygos taurę, o 2003–2004 metų sezone subūręs įspūdingą komandą pasiekė Čempionų lygos finalą. 2006 metais prancūzas stojo prie į „Serie B“ išmesto Turino „Juventus“ vairo ir užtikrintai išvedė komandą į aukščiausią divizioną. Turine D. Deschampsas praleido vos sezoną. 2009 metais stojo prie „Marseille“ vairo ir jau patį pirmą sezoną po 18 metų pertraukos komanda laimėjo Prancūzijos čempionatą. 2012 metais po 19 metų pertraukos išvedė komandą į Čempionų lygos ketvirtfinalį. Tris kartus su komanda iškovojo Prancūzijos lygos taurę, tačiau po nesėkmingo 2011–2012 metų sezono, kai klubas liko tik 10-oje vietoje, abipusiu susitarimu paliko komandą. Po EURO 2012 tapo Prancūzijos futbolo rinktinės treneriu. 

Žvaigždė Kylianas Mbappe. 


19-metis puolėjas yra vienas didžiausių talentų pasaulyje. Būdamas 15 metų pateko į „Monaco“ klubo akademiją. Būdamas 16-os tapo jauniausiu klubo debiutantu, o 17-os – jauniausiu, įmušusiu įvartį. Nors 2016-17 metų sezoną dar pradėjo ant suolo, sezono pabaigoje jau buvo vienas iš klubo lyderių, visuose turnyruose įmušė 26 įvarčius. Praėjusią vasarą išnuomotas „Paris Saint Germain“ klubui, kuris jo sutartį šią vasarą išpirks už 180 milijonų eurų. Paryžiuje jis iškart pateko į starto sudėtį. Į rinktinę kviečiamas nuo 2017 metų.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą